Gebak en taarten bakken zonder suiker?

Ben jij ook zo gek op gebak? Dan is een van de aspecten om over te slaan vaak de hoeveelheid suiker. Zeker wanneer je gezonder wilt eten (of wilt afvallen). In een taart zoals Cheesecake kunnen grote hoeveelheden ongezonde voedingsstoffen zitten. Toch zijn er alternatieven. In deze blog bespreken we het onderwerp tot in detail en bieden we enkele alternatieven:

Kies natuurlijke suikers als gezonde vervanger in taarten

We nemen gemiddeld teveel suiker in, zoveel is inmiddels duidelijk. Ons voedingspatroon bevat relatief veel suiker, waardoor we een teveel aan glucose binnenkrijgen. Ons lichaam heeft suiker nodig om energie te kunnen ‘opwekken’, maar zal een teveel hieraan opslaan als een reserve. We zetten de suikers uit bijvoorbeeld koolhydraten om in vet, waardoor we te maken kunnen krijgen met overgewicht. Het is echter van belang om een onderscheid te maken tussen de geraffineerde suikers waar we normaal gesproken gebruik van maken en de gezonde suikers die er als alternatief beschikbaar zijn. Zo kun je dus een gezonde taart bakken!

Nadelen van geraffineerde suikers in gebak

Geraffineerde suikers zorgen ervoor dat we gemakkelijk voldoende energie in kunnen nemen, waardoor we ons zowel fysiek als mentaal kunnen bewegen op de manier die we wensen. Het is echter van belang om goed uit te kijken met de bekende geraffineerde suikers, aangezien een teveel hieraan een slechte invloed heeft op onze gezondheid. Het zorgt bijvoorbeeld voor een verstoorde bloedsuikerspiegel, door een snelle verhoging hiervan. Tot de geraffineerde suikers waarmee we uit dienen te kijken behoren onder andere kristalsuiker, rietsuiker en basterdsuiker. Het zijn de suikerproducten die we gewoon in de supermarkt kunnen kopen en die we gebruiken om bijvoorbeeld de koffie te zoeten, onze voeding een fijne smaak te geven of andere dranken mee te bewerken (frisdranken zijn een belangrijke bron van suikers). Wat dat betreft nemen we de suikers op meerdere manieren in, waardoor er al snel een teveel in ons lichaam ontstaat. In producten zoals Donuts en Muffins zitten vaak veel van deze ingrediënten.

Pas op met aspartaam

Met name in frisdranken komt veel suiker voor en we leren langzaamaan dat we hiermee op dienen te passen. Een glas cola bevat zomaar een aantal suikerklontjes, waardoor we gemakkelijk een teveel aan geraffineerde suikers opbouwen. De fabrikanten van frisdrank hebben daar wat op bedacht, in de vorm van Light en zelfs Zero merken van cola, sinas en bijvoorbeeld cassis. In deze varianten van de producten zit nog maar nauwelijks suiker, waardoor het veilig lijkt om daar gebruik van te maken. Dat is het echter niet, want de fabrikanten stoppen een andere stof in hun frisdranken om de smaak te kunnen behouden. Het gaat om aspartaam. Dit is een zoetstof die qua smaak sterk lijkt op suiker. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is echter gebleken dat dit middel op de lange termijn een slechte invloed op onze gezondheid kan hebben, slechter nog dan de suiker die we in de normale varianten van de frisdranken (maar ook het gesorteerde gebak) terugvinden.

Kies voor natuurlijke suikers in recepten Het is uiteindelijk veel verstandiger om gebruik te maken van natuurlijke suikers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koudgeslingerde honingen, kokosbloemsuiker en palmsuiker. Deze natuurlijke producten zorgen ervoor dat je wel voldoende zoet in de smaak terug kunt laten komen, terwijl je aan de andere kant geen gebruik hoeft te maken van de geraffineerde suikers die we allemaal kennen. Het voordeel van deze ongeraffineerde suikers is dat er allerlei vezels, mineralen, enzymen en vitaminen in zitten. Deze gaan tijdens het raffineren van de suiker verloren. Dankzij de natuurlijke suikers hoeft je lichaam deze stoffen niet uit de eigen reserves te halen, waardoor je immuunsysteem sterk blijft en je gebruik kunt maken van een rijke vorm van suiker, die bijdraagt aan je gezondheid.