De origine van de baguette

Als men denkt aan een baguette dan denk je gauw aan een Fransman met een snorretje. Tot verbazing van velen komt de bereidingswijze van de baguette niet uit Frankrijk maar uit Oostenrijk. Toch is het vanzelfsprekend dat iedereen de Franse associatie heeft met stokbrood aangezien deze hier het meeste voorkomt. In Nederland zijn zo ook reuze populair en daarvoor dit artikel. In deze blog zal je meer te weten komen over de oorsprong van de baguette en meer.

Nederlands stokbrood

In Holland kennen we het voornamelijk van de barbecue of van het broodplankje. Het broodplankje wordt geserveerd als voorgerecht zodra je uit eten gaat. Het is altijd aan te raden om deze met tapenade, kruidenboter of aioli te besmeren. Er zijn veel varianten van het stokbrood. Om een paar voorbeelden te noemen, als voorgerecht, bij de fondue, als broodje gezond, ei, ham en kaas, voor in de oven, gevuld met kruidenboter of champignons. Men kan er ook gelijkenissen met panani’s mee trekken, kleinere, kortere, belegde broodjes die verwarmd worden in het tostiapparaat. Zo zijn er ook andere soorten stokbrood zoals pistolets, flûtes en de klassieke baguettes.

Franse baguette

Het woord ‘baguette’ betekent in het Frans ‘stok’. Dit is de origine van de benaming van het brood en ook de reden voor de Nederlandse term. In Frankrijk, vooral Zuid-Frankrijk, kun je als je door het dorpscentrum loopt, gauw iemand tegemoet komen die aan een baguette kauwt. Op deze manier nuttigen sommige Fransen heel casual een baguette. Maar er zijn tuurlijk ook hoogwaardige restaurantketens die de baguette op een culinaire wijze klaarmaken. Op zo’n beetje elke tafel komt een baguette te staan. Als je zwaait met een leeg broodmandje dan komt elke ober jouw kant op. In Frankrijk is het namelijk zo dat brood meer een bijgerecht is dan een voorgerecht en op deze manier inbegrepen is in het couvert.

De oorsprong

Oorspronkelijk werd de baguette voor het eerste gebakken in de 19e eeuw. Zoals eerder te zien in dit artikel, de manier van het bakken van baguette komt uit Oostenrijk. Hier begonnen mensen met het wikkelen van een lange sliert deeg om een stok. Vervolgens werd dit deeg nat gemaakt en hielden ze deze boven een kampvuur totdat het van nature tot een brood gebakken werd. Deze methode bakken van oerbrood, zoals sommigen het noemen, wordt nog steeds toegepast in zeldzame momenten bijvoorbeeld als avontuurlijk entertainment bij de scouting of workshop.