Bruin of wit brood

Sta je weleens in dubio of nou bruin of wit brood gezonder voor een mens is? Zo’n beetje elk huishouden heeft deze twijfel gehad. Je staat in de bakkerij en je wil iets nieuws proberen. Er zijn veel mogelijkheden onder de broden zoals volkorenbrood, sesambrood, stokbrood, wit brood of bruin brood. In dit artikel concentreren we met name op het vraagstuk of wit brood of juist bruin brood gezonder en/of voordeliger is. Lees dit artikel en het besluit wordt voor je vereenvoudigd.

Het heerlijke bruine brood

Bruin brood is van nature hoe brood gebakken wordt. Dit brood wordt gemaakt van bloem en volkorenmeel. Volkoren broden behouden alle vezels zodat geen voedingswaarde verloren gaat. Bij bruin brood is het niet per sé volkoren. Een brood is volkoren als het volkorenmeel alleen als de meelkern, de zemel en de kiem in hun natuurlijke verhouding intact zijn. Dus wanneer dit niet geblend is met bloem. Het is waar dat bruin brood over het algemeen gezonder is want deze bevat meer van de belangrijke voedingsstoffen dan wit brood.

Wit brood en de voordelen

Het wordt vaak gezegd dat wit brood zachter is en dat dit beter is voor oudere mensen. Dit is deels zo want senioren hebben zwakkere tanden en kunnen gemakkelijker schade opleveren aan hun gebit. Wit brood is namelijk vrijwel geheel gemaakt met bloem en deze heeft een luchtige samenstelling waardoor het eten gemakkelijker is. Bovendien, er zitten geen kleurstoffen in wit brood en daardoor blijven tanden langer wit na consumptie. Bloem is het malen van de meelkern terwijl de meeste mineralen en vitaminen in de zemel zitten van het graan. Tegenwoordig is het nog steeds zo en een goede vuistregel om te kijken of een brood gezond doet, is om te kijken of er veel stukjes te zien zijn in en om het brood. Deze garanderen een rijk aantal vezels die je niet altijd in elk brood terug zal zien.

Combinatie van de twee

Het beste komt natuurlijk uit beide werelden. Als je het afwisselt, de ene tijd van het jaar wit brood eten en de andere tijd van het jaar bruin brood eten, dan is dat een goed compromis. Bij sommige gerechten past bruin brood namelijk wel en bij andere gerechten is wit brood meer op z’n plek. Afhankelijk van je culinaire kunsten zou je moeten overwegen om beide varianten in huis te hebben. Wanneer je zeker weet dat je deze gaat gebruiken voordat ze uitdrogen, schaad dit niet. Het siert het oog om ook een broodmandje te hebben waarin verschillende kleuren brood voor het grijpen liggen. Wat kruidenboter of aioli op tafel en het voorgerecht is al geserveerd.